Пролетна ваканция от 01.04 до 12.04!

НЯМАТЕ право да пишете в замъка, позволено е в домовете ви, Хогсмийт, Макрон-Али и Диагон-Али!
 
ИндексВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Урок 1

Go down 
АвторСъобщение
Проф. Елена Здрач
Зам.директор и Ръководител на дом Грифиндор
Проф. Елена Здрач

Брой мнения : 471
Join date : 10.02.2009
Age : 26

ПисанеЗаглавие: Урок 1   Чет Фев 26, 2009 1:04 am

Така...моля ученици по тихо докато си вадите учебниците.Това няма да е урок, а ще са просто въпроси на които всеки записан ученик трябва да отговоти.Ето ги и тях:

Какво е комуникация?
Как общуваме чрез комппютъра?
Какво е това енергия?
За какво служи енергията?
Кои са източници на енергията?
Какво е електричическа верига?
Какво ще стане, ако Мъгълите останат без уреде за готвене, за отопление, за осветление и прочие?
Защо Мъгълите трябва да спортуват?
Отговаряйте в тази тема.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Сиси Грейнджър
Първи курс - Грифиндор
Първи курс - Грифиндор
Сиси Грейнджър

Брой мнения : 398
Join date : 14.02.2009
Age : 23
Местожителство : Diagon-Ali

ПисанеЗаглавие: Домашно по мъгълознание   Чет Фев 26, 2009 4:55 am

Комуникацията
Думата "комуникация" е сродна с думата "комуна" - мястото където всичко човешко е общо. Понятието "комуникация" представлява процеса на пренос на определено количество информация от един обект към друг чрез някакво средство - от латински "медиум". Комуникация означава също, че личното или частното става общо. Комуникативни или общителни се наричат хора, които лесно могат да споделят собствените си емоции с околните, т.е. лесно, приемат и предават информация.Да кажем на журналистите се изисква качеството ‘’ комуникативност ‘’.
Комуникациите предоставят на човечеството възможност да предвиждат и контролират сложни природни процеси и явления.
Как общуваме чрез компютъра?
Технологиите напредват все повече и повече. Днес човекът използва много електронни средства за общуване :телефон ,компютър ,пейджър… Компютърното общуване става чрез няколко начина:
1.Форум
2.Чат
3.Компютърни разговори
Какво е това енергия?
Енергията е физична величина, която характеризира способността на дадена система да променя състоянието на заобикалящата я среда или да извършва работа.
Често се среща опростената дефиниция, че енергията на дадена система е способността ѝ да върши работа. Тази опростена дефиниция е удобна в механиката
. Практическото използване на електричеството (наричано електроенергия) е в основата на съвременния ни живот. С производството, разпределението и измерването на консумацията на електричество се занимава индустрията енергетика.
Единицата за измерване на електрическа енергия е джаулът. Също така може да се ползват и единиците ват.секунда (Ws), ват.час (Wh), киловат.час (kWh) и др. В някои учебници единиците се изписват с точка (напр. ват.час), а в други с тире (напр. ват-час), но в практиката е прието да се произнасят слято (напр. ватчас). В разговорния език често се ползват грешни единици когато се говори за електрическа енергия (казват „киловат“ (единица за мощност) вместо „киловатчас“ (единица за енергия)).
За какво служи енергията?
Енергията помага на различните видове уредии да извършват дадена работа.Видовете енергия са: кинетична и потенциална.
Кинетичната енергия на дадено тяло е мярка за неговото механично движение и се определя като следствие от закона за запазване на енергията.
Потенциалната енергия е вид енергия, асоцийрана с положението, позицията на дадено тяло или система.Наречена е потенциална, защото има потенциала да промени състоянието на дадена система или да превърне енергията в някаква друга форма, най-често кинетична.
Кои са източниците на енергия?
Видовете източници на енергия са алтернативни, енергийни, възобновяеми и невъзобновяеми. Към алтернативните източници спадат някой видове гориво, към енергийните също някой видове гориво, към възобновяемите спадат въглищата, слънчевите лъчи и др., а към невъзобновяемите спадат ядрено гориво и др.
Какво е това електрическа верига?
Това са свързани един с друг източник на ток, консуматори, прекъсвач и съединителни проводници.
Какво ще стане, ако Мъгълите останат без уреде за готвене, за отопление, за осветление и прочие?
Благодарение на електричеството мъгълите се отопляват, готвят и научават новини. Ако няма електричество най-вероятно щяха да се върнат назад във времето Very Happy .Осветлението щеше да е със свещи или на газови лампички.
Защо мъгълите трябва да спортуват?
Спорта е здраве. Така те поддържат добра и хубава фигура ,стават по-здрави.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://www.hogwartsschool.bulgarianforum.net
Джини Уайт
Префект на Грифиндор
Префект на Грифиндор
Джини Уайт

Брой мнения : 345
Join date : 15.02.2009
Age : 22
Местожителство : на някоя друга планета

ПисанеЗаглавие: Re: Урок 1   Чет Фев 26, 2009 6:08 am

Какво е комуникация? -Комуникацията е другото название на думата общуване.Тя е процес, който мъгълите определят така:"Комуникацията е процес, чрез който живите организми, живеещи в групови начала и хората, да обменят помежду си информация, от всякакъв тип"

Как общуваме чрез компютъра? - Общуването чрез компютъра е "непряко", тоест хората не се виждат и не се чуват, а пишат и някой друг чете написаното.Общуваме чрез безжична връзка или така наречените сигнали.В компютъра има вградена антена,която приема всякакви сигнали от всяка точка на света под каквато и да е било форма

Начини на общуване чрез компютъра
-Чрез скайп-скайп е програма,където хората могат да говорят безплатно(или по-точно се включва съвсем малка сума към сметката за Интернет)или да си пишат.Съответно трябва да се използва микрофон и слушалки.Микрофона е,за да се чува гласа от другата страна,а слушалките,за да се приема звука.Ако иска човек може да си сложи камера,за да може по време на разговор да се виждат на видео
-Чрез електронната поща
-Чрез блогове

Как общуваме чрез компютъра?

Какво е това енергия? - Енергията е скаларна физична величина, която характеризира способността на дадена система да променя състоянието на заобикалящата я среда или да извършва работа.
За какво служи енергията? –Енергията помага на различните видове уреди да извършват дадена работа.Видовете енергия са: кинетична и потенциална.
Кинетичната енергия на дадено тяло е мярка за неговото механично движение и се определя като следствие от закона за запазване на енергията.
Потенциалната енергия е вид енергия, асоциирана с положението, позицията на дадено тяло или система.Наречена е потенциална, защото има потенциала да промени състоянието на дадена система или да превърне енергията в някаква друга форма, най-често кинетична.

Кои са източници на енергията? - Видовете източници на енергия са алтернативни, енергийни, възобновяеми и невъзобновяеми.Към алтернативните източници спадат някой видове гориво, към енергийните също някой видове гориво, към възобновяемите спадат въглищата, слънчевите лъчи и др., а към невъзобновяемите спадат въглища, ядрено гориво и др.


Какво е електрическа верига? – Това е съвкупност от електрически устройства, съоръжения и други елементи, свързани в определен ред, така че да се създадат условия за протичане на електрически ток. Всяка електрическа верига има три основни елемента: източник на електрическа енергия, консуматори на електрическа енергия и съединителни проводници. Освен тях обикновено се включват измервателни апарати, устройства за защита, контрол и управление. Елементите на електрическа верига може да бъдат обединени и тя да бъде представена чрез две групи части: вътрешна верига, която включва източника, и външна верига- съединителните проводници, консуматорите, измервателните апарати и контролно- управляващата апаратура.На схемата е показана верига, вътрешната част, на която включва източника на електродвижещо напрежение( е.д.н.) Е със собствено съпротивление R0 и външна - консуматор със съпротивление R, измервателните апарати за напрежение V (волтметър) и за ток A (амперметър) и съединителните проводници.
Части - проводник
източник на ток
ел. крушка
прекъсвач
батерия

Какво ще стане, ако Мъгълите останат без уреди за готвене, за отопление, за осветление и прочие? - Мъгълите са установили по такъв начин живота си, че без уреди като телевизори, компютри, телефони, ток и прочие, не биха могли да издържат.Има начин да издържат, но той е доста сложен и едва ли всички ще издържат.Най-пристрастените към уредите може даже да получат някакви сериозни заболявания.Има мъгъли, които не ги интерасуват уредите и живеят без такива неща, защото мислят, че така удължават живота си.Тези мъгъли няма да се тревожат за отоплението си и т.н.Аз лично смятам, че без тези уреди ще настане огромна тревога в повечето краища на света.

Защо Мъгълите трябва да спортуват? – Мъгълите спортуват за удоволствие, за да поддържат добра фигура или пък за пари, в случай че имат талант.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
????
ГостПисанеЗаглавие: Re: Урок 1   Чет Фев 26, 2009 7:27 am

Какво е комуникация?

Комуникацията е другото название на думата общуване.Тя е процес, който мъгълите определят така:"Комуникацията е процес, чрез който живите организми, живеещи в групови начала и хората, да обменят помежду си информация, от всякакъв тип"

Как общуваме чрез комппютъра?

Общуването чрез компютъра е "непряко", тоест хората не се виждат и не се чуват, а пишат и някой друг чете написаното.

Какво е това енергия?

Енергията е скаларна физична величина, която характеризира способността на дадена система да променя състоянието на заобикалящата я среда или да извършва работа.

За какво служи енергията?

Енергията помага на различните видове учеди да извършват дадена работа.Видовете енергия са: кинетична и потенциална.
Кинетичната енергия на дадено тяло е мярка за неговото механично движение и се определя като следствие от закона за запазване на енергията.
Потенциалната енергия е вид енергия, асоцийрана с положението, позицията на дадено тяло или система.Наречена е потенциална, защото има потенциала да промени състоянието на дадена система или да превърне енергията в някаква друга форма, най-често кинетична.

Кои са източници на енергията?

Видовете източници на енергия са алтернативни, енергийни, възобновяеми и невъзобновяеми.Към алтернативните източници спадат някой видове гориво, към енергийните също някой видове гориво, към възобновяемите спадат въглищата, слънчевите лъчи и др., а към невъзобновяемите спадат въглища, ядрено гориво и др.

Какво е електричическа верига?

Проводник е вещество с висока електропроводимост. Като цяло всички проводници се явяват или метали, или електролити.
Проводници се наричат също и частите от електрическата мрежа — съединителните кабели и шини. Проводник е изолирано или неизолирано тоководящо едножично или многожично въже от един или два метала или сплави с добра електрическа проводимост, високи механични характеристики и устойчивост на химически въздействия.
Ел. крушка
В лампата с нажежаема жичка се използва ефектът на нагряване на проводник с високо съпротивление (най-често сплав на волфрама) при протичане през него на електрически ток. За получаване на видимо излъчване на светлина е необходимо температурата да се повиши до няколко хиляди градуса.
Само малка част от излъчваната светлина е във видимия за човешкото око спектър, а основен дял се пада на инфрачервените лъчи. Част от потребената енергия се "хаби" в процесите на топлоотдаване и топлопроводимост. За увеличаване на, така наречената, "бяла" светлина е необходимо да се увеличи и температурата на нагяване на проводника, поради което се използват метали с висока точка на топене - най-често волфрам (3410 °С) и по-рядко осмий (3045 °С).
В условията на въздух при такава температура на нагряване волфрамът би се превърнал в оксид, което налага проводникът да бъде защитен в стъклен балон (колба). Първоначално използваните колби са били вакуумирани, при което става изпарение на метала, бързо изтъняване на спиралата и затъмняване на стъклото на колбата. Ето защо, по-късно започва пълненето на колбите с благороден газ, най-често с аргон. Вакуумирани колби се използват и сега, но за лампи с малка мощност.
Батерия
Батерия по принцип означава съвместно работеща група от еднакви устройства. От техническа гледна точна, един източник на ток е батерия, когато се състои от няколко отделни елементарни източника - елементи или клетки. В българската разговорна практика обаче всеки източник на ток е „батерия“, даже и когато се състои от един елемент (клетка).
Батериите се произвеждат отдавна, много от тях имат стандартизирани размери и означения, както и широко известни неофициални наименования.
В някои краища на България се среща съвсем особена употреба. Там „батерия“ е фенерче, а на самите батерии им се казва „вътрешно за батерия“.
Елемент или клетка
И двете понятия са технически коректни. Обикновено „елементи“ се наричат галваничните източници, а „клетки“ - акумулаторните елементи. Казва се:
Плоската батерия е направена от три отделни сухи елемента, свързани последователно;
Автомобилните акумулатори са с по 6 клетки с напрежение 2 волта, общо 12 волта.
Видове батерии
Отличителните черти на батериите биват най-различни, благодарение на много фактори, включително вътрешни химически съединения, температура и разход на ток.
Различни батерии
Според свойството си да бъдат презареждани или не:
* еднократни
* акумулаторни (презареждащи се)
Според материалите, от които са изработени (например):
* литиево-йонни
* оловни

Според напрежението им (например):
* 1,5, 3 , 6, 12 V
Това са нещата, които могат да се кажат за това, какво трябва да има в една електрическа верига, а когато те се свържат по правилния начин се получава.

Какво ще стане, ако Мъгълите останат без уреде за готвене, за отопление, за осветление и прочие?


Мъгълите са свикнали да имат всякакви удобства.Попринцип са свикнали да имат всичко,а с тече ние на времето те се развиват.И сега както са свикнали да имат всичко ще се справят много трудно без своите уреди.Те не са свикнали да се оправят без готварски уреди и много трудно ще се хранят.Няма да могат да се стоплят без своите електрически уреди и ще им бъде много трудно! Но е възможно в течение на времето да се адаптират към ситуацията, че нямат уреди с който да правят живота си по лесен.

Защо Мъгълите трябва да спортуват?

Спортуване това представлява поредица от ежедневни занимания с определена цел и в нужните условия . Чрез спорт човек успява да усъвършенства едни или други умения или просто спортува за лично удовлетворение. Поставените цели определят в основни линии белезите на спорта , в различните случаи се цели гъвкавост, бързина, сила , издръжливост и т.н. Спорта най-общо се дели на две основни големи групи – индивируално спортуване и групово ( отборно ).
Хората , които системно спортуват или извършват определена физическа активност успяват да развият в една по-висока степен умствената си дейност. При тях културата на движението е значително по-развита , има се предвид движението на формите и телата в пространството . Може да се каже , че спортуването е идеалният начин за съхранение на физическото и психическото здраве . Той спомага за значителното развиване на интелекта и бързата мисъл. Спортистът трябва да взема бързи и адекватни решения , трябва да изпълнява прецизни движения , а за всичко това е нужен здрав и трениран организъм .
Върнете се в началото Go down
Проф. Елена Здрач
Зам.директор и Ръководител на дом Грифиндор
Проф. Елена Здрач

Брой мнения : 471
Join date : 10.02.2009
Age : 26

ПисанеЗаглавие: Re: Урок 1   Чет Фев 26, 2009 11:13 am

за всяка по 20 точки ще дам 60 точки на дома ви.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Изабел Франше д'Епре
Първи курс - Рейвънклоу
Първи курс - Рейвънклоу
Изабел Франше д'Епре

Брой мнения : 54
Join date : 11.02.2009
Age : 26

ПисанеЗаглавие: Re: Урок 1   Чет Фев 26, 2009 1:24 pm

Какво е комуникация?
-Отговор: В най-общ смисъл комуникация означава информационен процес за обмен и споделяне на значение между хората.
Как общуваме чрез комппютъра?
-Отговор:Компютърната комуникация е два вида - гласова и писменна.Гласовата,както се разбира от името,се изпълнява като двама или повече хора провеждат диалог чрез определени програми.Писменната комуникация се извършва по същия начин,но не се говори,а се пише.

Какво е това енергия?
-Енергията е скаларна физична величина, която характеризира способността на дадена система да променя състоянието на заобикалящата я среда или да извършва работа.
Често се среща опростената дефиниция, че енергията на дадена система е способността ѝ да върши работа. Тази опростена дефиниция е удобна в класическата механика.

За какво служи енергията?

Кои са източници на енергията?
-Отговор: Навсякаде около нас съществува енергия.Тя бива различни видове.От енергията,произведена при сложни химически процеси или в мощни реактори генератори,до енергията на градивните частици на газовете,течностите,твърдите вещества.Всяко тяло има своя вътрешна енергия,която е определена за всяко негово състояние и пряко не може да се измери.Вътрешната енергия е механичната енергия на градивните частици на едно тяло,която е равна на сумата от кинетичната енергия на топлинното им движение и енергията на взаимодействието помежду им.Тя се променя при топлообмен между тялото и средата(околната среда)или когато околната среда ,включваща всички заобикалящи гo тела извършващи работа върху него.Тези два начина за промяна на вътрешната енергия са обобщени в така наречения ПЪРВИ ПРИНЦИП НА ТЕРМОДИНАМИКАТА, който гласи че изменението на вътрешната енергия на едно тяло е равно на сумата от работата,извършена от околната среда върху него и количеството топлина,предадена на тялото

Какво е електричическа верига?
-
Какво ще стане, ако Мъгълите останат без уреде за готвене, за отопление, за осветление и прочие?
-Мъгълите са свикнали с електрическата енергия и удобствата,които създава тя.За това мисля,че без уредите за готвене,отопление,осветление и др. просто няма шанс за оцеляване.

Защо Мъгълите трябва да спортуват?
-За да не атрофират мускулите им
.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Проф. Елена Здрач
Зам.директор и Ръководител на дом Грифиндор
Проф. Елена Здрач

Брой мнения : 471
Join date : 10.02.2009
Age : 26

ПисанеЗаглавие: Re: Урок 1   Пет Фев 27, 2009 2:07 am

25 точки.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ричард Дейвис
Първи курс - Хафълпаф
Първи курс - Хафълпаф
Ричард Дейвис

Брой мнения : 165
Join date : 27.02.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Урок 1   Съб Фев 28, 2009 12:03 pm

Какво е комуникация?
Отговор:Понятието комуникация представлява процеса на пренос на определено количество информация от един обект към друг чрез някакво средство - от латински "медиум". Комуникация означава също, че личното или частното става общо. Комуникативни или общителни се наричат хора, които лесно могат да споделят собствените си емоции с околните, т.е. лесно, приемат и предават информация.
Как общуваме чрез комппютъра?
Отговор:Чрез компютърът ние може да си намерим приятели и да създаме човешки отношение във интернет пространството,като този вид общуване е непряко.Също така през свободното си време влизаме във скайпове и там може колкото си искаме да водим разговори със хора,който са от различна държава,със различна религия и начин на мислене.
Какво е това енергия?
Отговор:Енергията е скаларна физична величина, която характеризира способността на дадена система да променя състоянието на заобикалящата я среда или да извършва работа.
За какво служи енергията?
Отговор:Енергията помага на различните видове учеди да извършват дадена работа.Видовете енергия са: кинетична и потенциална.
Кинетичната енергия на дадено тяло е мярка за неговото механично движение и се определя като следствие от закона за запазване на енергията.
Потенциалната енергия е вид енергия, асоцийрана с положението, позицията на дадено тяло или система.Наречена е потенциална, защото има потенциала да промени състоянието на дадена система или да превърне енергията в някаква друга форма, най-често кинетична.
Кои са източници на енергията?
Отговор:Видовете източници на енергия са алтернативни, енергийни, възобновяеми и невъзобновяеми.Към алтернативните източници спадат някой видове гориво, към енергийните също някой видове гориво, към възобновяемите спадат въглищата, слънчевите лъчи и др., а към невъзобновяемите спадат въглища, ядрено гориво и др.
Какво е електричическа верига?
Отговор:Това е съвкупност от електрически устройства, съоръжения и други елементи, свързани в определен ред, така че да се създадат условия за протичане на електрически ток. Всяка електрическа верига има три основни елемента: източник на електрическа енергия, консуматори на електрическа енергия и съединителни проводници
Какво ще стане, ако Мъгълите останат без уреде за готвене, за отопление, за осветление и прочие?
Отговор:Във повечето случай при торнадо,пожар,наводнение или буря,електрическата мрежа не издържа и токът угасва.Без електричество обикновенните хора няма да могат да си сготвят храна,нито да си изперат дрехите или пък ще останат без всякакъв източник на топлинна енергия.
Отоплението е важен фактор ввъ техният живот и във такъв случвай,едва ли ще успеят да се справят сами със липсата на ток.
Защо Мъгълите трябва да спортуват?
Спортът е любимото занимание на мъгълите и чрез нето те обичат да се забавляват и да избягат от напрегнатото си ежедневие.Той им помага да бъдат по-силни,по-издръжливи и да могат да преминат през тежки физически упражнения.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Проф. Елена Здрач
Зам.директор и Ръководител на дом Грифиндор
Проф. Елена Здрач

Брой мнения : 471
Join date : 10.02.2009
Age : 26

ПисанеЗаглавие: Re: Урок 1   Нед Мар 01, 2009 2:13 am

Всички се справяте прекрасно.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Dark Angel
Първи курс - Грифиндор
Първи курс - Грифиндор
Dark Angel

Брой мнения : 143
Join date : 03.03.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Урок 1   Сря Мар 04, 2009 4:45 am

Комуникация е сродна с думата "комуна" - мястото където всичко човешко е общо. Понятието "комуникация" представлява процеса на пренос на определено количество информация от един обект към друг чрез някакво средство - от латински "медиум". Комуникация означава също, че личното или частното става общо. Комуникативни или общителни се наричат хора, които лесно могат да споделят собствените си емоции с околните, т.е. лесно, приемат и предават информация. Например професията на журналиста изисква това качество, наречено комуникативност.Естествено хората са твърде ненадежни информационни носители. Те преиначават информацията, почти винаги несъзнателно, чрез собствените си емоции. Така се образуват и различните мнения. Когато човек разказва история на свои приятели той често добавя измислени събития. Те могат да бъдат фрази, които той е искал да каже или интерпретация на тези, които са били казани в действителност. Така лесно могат да бъдат различени типични човешки характери, които са свързани пряко с преноса на информация - холерици, сангвиници, меланхолици и флегматици.олериците и сангвиниците могат лесно да събират информация, да я обмислят и да я предадат на трети, докато меланхолиците и флегаматиците обработват само малко част от полученат информацията, което често се дължи на сложния начин на мислене, който им отнема изключително много енергия. Човечеството не може да съществува без комуникация, съответно без медии. То функционира като един огромен организъм, който има устройството на човешкия:
- Има кръвоносна система - отношенията между хората и комуникациите - журналисти, говорители, разносвачи.
- Има органи на реда и отбраната - полиция, жандармерия, армия.
- Има глава - Това са учените, които получават и обработват новата информация.
- Има ръце и крака - това са работниците и специалистите.Всички хора се движат заедно като органични клетки - всяка за цялото, но и за себе си. С течение на времето многоклетъчните образувания единни организми, извън които отделната клетка вече не можела да съществува.
Комуникациите и медиите днес са толкова развити, че всяко едно събитие на Земята може да бъде наблюдавано от всеки човек у дома. Комуникациите предоставят на човечеството възможност да предвиждат и контролират сложни природни процеси и явления.
Пред комютара можем да общуваме че скайп или чрез имейл.По този начин хора от всеки край на земята се намира много нови приятели.Пред компютара общуваме непряко.Има един недостатък по общуването чрез компютар,че човек никога не знае с кой общува човека от другата страна може да се представя за тъкав какъвто не е и може да е много опасен въпреки това повечето хора предпочитат общуването чрез компютар отколкото прякото общуване.
Енергията е скаларна физична величина, която характеризира способността на дадена система да променя състоянието на заобикалящата я среда или да извършва работа.
Често се среща опростената дефиниция, че енергията на дадена система е способността ѝ да върши работа. Тази опростена дефиниция е удобна в класическата механика.
?Енергията помага на различните видове учеди да извършват дадена работа.Видовете енергия са: кинетична и потенциална.
Кинетичната енергия на дадено тяло е мярка за неговото механично движение и се определя като следствие от закона за запазване на енергията.
Потенциалната енергия е вид енергия, асоцийрана с положението, позицията на дадено тяло или система.Наречена е потенциална, защото има потенциала да промени състоянието на дадена система или да превърне енергията в някаква друга форма, най-често кинетична.
Видовете източници на енергия са алтернативни, енергийни, възобновяеми и невъзобновяеми.Към алтернативните източници спадат някой видове гориво, към енергийните също някой видове гориво, към възобновяемите спадат въглищата, слънчевите лъчи и др., а към невъзобновяемите спадат въглища, ядрено гориво и др.
От древните гърци до наши дни е запазена легендата за титана Прометей, който откраднал огъня от небето и го подарил на хората. Покоряването на огъня играе изключително важна роля в историята на човечество. В ежедневието понятията "огън" и "енергия" са почти идентични, но трябва да се знае, че именно в енергията се крие силата на човечеството.Суровинно-енергийните ресурси се отнасят към невъзобновимите природни ресурси. Проблемите при тях са, че някой от тях вече са на изчерпване, а при преработването им се изхвърля огромно количество твърди отпадъци, замърсяващи: атмосферата, хидросферата, метосферата и биосферата.
Така пред хората с активно лично отношение възниква въпроса: А по-нататък? Кои са пътищата за развиване на енергетиката в бъдеще?
Отговор на въпросите се намират в използването на алтернативните и самовъзстановяващи се източници на енергия. Самовъзстановяващите се енергии са практически неизчерпаеми източници. Те произхождат от слънцето, вятъра, топлината на земните ядра, водопадите, приливите и отливите на моретата и от растителната маса. Тяхното експлоатиране се характеризира с много малко отделяне на отпадъци и замърсителни емисии във въздуха. Единствената пречка в случая е че ефикасното превръщане на тяхната енергия в електричество, топлина или в механична сила, изисква прилагането на високи технологии, които не са никак евтини.Вятърната енергия се съдържа в мощта на ветровете. Тя може да бъде превърната в механична енергия за извършване на работа като: изпомпване на вода, смилане на зърно и обработване на дървен материал.Чрез свързване на въртящ се ротор с електричен генератор, съвременните вятърни турбини превръщат вятърната енергия в електрическа.
Ветрените централи позволяват превръщането на силата на вятъра в електричество. Понастоящем, с прилаганата техника е възможно производство на електрическа енергия при скорост на вятъра над 15 и до 90 км/ч. Тук енергодобива става оптимален при скорост на вятъра от 50км/ч.През 2020г. морският бряг и регионите с неравен хълмист терен, които се експлоатират най-лесно и са най-продуктивните зони, биха могли да доставят 10% от електрическата енергия в Европа.
електрическа верига е съвкупност от електрически устройства, съоръжения и други елементи, свързани в определен ред, така че да се създадат условия за протичане на електрически ток. Всяка електрическа верига има три основни елемента: източник на електрическа енергия, консуматори на електрическа енергия и съединителни проводници. Освен тях обикновено се включват измервателни апарати, устройства за защита, контрол и управление. Елементите на електрическа верига може да бъдат обединени и тя да бъде представена чрез две групи части: вътрешна верига, която включва източника, и външна верига- съединителните проводници, консуматорите, измервателните апарати и контролно- управляващата апаратура.На схемата е показана верига, вътрешната част, на която включва източника на електродвижещо напрежение( е.д.н.) Е със собствено съпротивление R0 и външна - консуматор със съпротивление R, измервателните апарати за напрежение V (волтметър) и за ток A (амперметър) и съединителните проводници.
Мъгалите ще умрат,защото без уредите за готвене няма да могат да си приготвят храната си и по този начин ще умрат от глад.Без уред за отопление ще умрат от студ особено през зимата а без осветление когато настъпи нощатът може да има инциденти с фатален край.
Защо трябва да спортувате цял живот? Липсата на упражнения (спортуване) е един от сериозните фактори, които допринасят за здравословните проблеми в индустриалните държави. Други рискови фактори са наднорменото тегло, никотинът и алкохолът. Спортуването цял живот води до повишаване на качеството на живот и може би до удължаване на самия живот.Важно е да спортувате всеки ден, като най-добре е с 45 минутна продължителност. Това не означава, че трябва да играете тенис или да бягате интензивно за 45 минути в най-лошия случай върху твърда настилка или асфалт. По-скоро трябва да спортувате с ниска интензивност, за да поддържате и подобрявате здравето си, като да ходите бързо или да работите в градината. Ако спортувате твърде много и техниката ви е лоша, можете да увредите тялото си след време и по-специално ставите и сухожилията си. Дайте възможността на тялото си да избяга от ежедневния стрес като този от офиса ви или от пътните задръствания. Ако налагате допълнително напрежение по време на тренировките, стресовите хормони се натрупват, което не е благоприятно. Стресът е необходимост в живота, но и той си има граници.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Проф. Елена Здрач
Зам.директор и Ръководител на дом Грифиндор
Проф. Елена Здрач

Брой мнения : 471
Join date : 10.02.2009
Age : 26

ПисанеЗаглавие: Re: Урок 1   Сря Мар 04, 2009 9:57 am

Много добре!!!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Урок 1   

Върнете се в началото Go down
 
Урок 1
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Пролетна ваканция от 01.04 до 12.04! :: Четвърти етаж :: Четвърти етаж :: Мъгълознание-
Идете на: